Arbeta hos mig

Mina assistenter stannar oftast väldigt länge och det ser jag som ett tecken på att de trivs. Vad det beror på vet jag inte, men kanske är det för att jag försöker se till dem som personer istället för robotar utan känslor. Så länge mina assistenter ställer upp för mig när nåt strular ihop är jag heller inte sen att ge tillbaka om de behöver nåt. Det är ett givande och tagande. Arbetstiderna är också något de flesta har svårt att lämna.

Arbetsuppgifterna som du har som assistent hos mig består i att assistera mig med diverse praktiska göromål. Det är såväl personlig omvårdnad och allt en kan tänkas göra i ett hem som att vara med vid arbete, studier, träning och fritid. Att tänka och planera mina dagar gör jag själv. Jag försöker att i så stor utsträckning som möjligt leva och göra det jag skulle ha gjort om jag inte haft min funktionsnedsättning. Allt detta gör att arbetspassen kan se väldigt olika ut; från att man som assistent nästan enbart finns till hands i min närhet till att det är full rulle mest hela tiden.

Jag är en person som för det mesta har många projekt och idéer på gång, och som gillar att pröva nya saker. De flesta saker intresserar mig och som assistent kan du därför komma att utföra sysslor utifrån mina muntliga instruktioner som du inte gjort tidigare. En klätterställning till katten, ett par nya gardiner eller en ny hårfärg kan du mycket väl råka ut för att assistera mig med. Jag ser, och känner, det som att det är jag som gör det mesta även om det är du som rent fysiskt utför det.

Ett ganska stort intresse hos mig är att resa, vilket jag gör både privat och inom jobbet. Mina assistenter bör därför ha möjlighet att följa med på en och annan resa. Det kan dock hända att jag vid vissa resor tar jag med mig personer som vanligen inte arbetar hos mig. Det kan bero på resans art eller att jag behöver en paus från allt det vardagliga, inklusive assistenter. Då får de ordinarie ta semester eller jobba in.

Mitt schema bygger på dygnspass, det vill säga de är 24 timmar långa, och därför är det ett måste att du som anställd kan jobba så långa pass. Jag har också behov av externa assistenter under årets alla dagar vilket innebär att du måste räkna med att arbeta ett och annat pass under storhelger. Vid vissa tillfällen kan det vara aktuellt med kortare pass. Arbetspasset börjar klockan 9.00 på morgonen, oftast hemma hos mig på Östermalm. Du arbetar sedan fram till klockan 9 morgonen därpå. Blir det något strul med nästkommande assistent kan du vara tvungen att stanna ett tag extra tills det löst sig. Det händer oftast inte, men det är viktigt att vara medveten om det så att du inte planerar in viktiga saker direkt inpå ett pass. I övrigt är arbetsplatsen där jag för tillfället befinner mig.

Jag tycker det är viktigt att jag och mina assistenter kan småprata och skoja med varann om vardagliga saker – vi är trots allt väldigt nära varann under lång tid – så länge det passar mig. Jag tror att jobbet som personlig assistent blir både lättare och roligare om vi delar några intressen och att vår personkemi klickar. Mitt primära sociala umgänge har jag dock med mina vänner, kollegor och familj. Så även om du kan ha roligt och trevligt på jobbet, blir vi antagligen inga nya kompisar.

Kraven på dig som vill arbeta som personlig assistent hos mig är att du:

  • Är en kvinna mellan 25 och 45 år.
  • Har en känsla för andra personers integritet.
  • Trivs med att finnas till hands i bakgrunden för att gripa in när det behövs.
  • Är bekväm med att vara nära en annan människa.
  • Är lyhörd och flexibel.
  • Är stark och smidig eftersom vissa lyft förekommer. Du får gärna träna regelbundet.
  • Tål katter och andra luftburna allergener.
  • Kan svenska flytande och har fullgod hörsel eftersom det är viktigt att du förstår och hör mina muntliga instruktioner. Jag pratar ibland väldigt tyst. Det är ett plus om du är van att skriva på dator och har lätt för att stava eftersom jag ibland behöver diktera längre texter.
  • Gillar att göra nya saker och har förmågan att anpassa dig till det situationen kräver.
  • Är noggrann och ordningsam men samtidigt effektiv.

Har du körkort (och klarar stadstrafik) är det ett stort plus men inget absolut krav. Det vore också fint om du kan följa med på en och annan resa.

Jag ser personlig assistans som ett serviceyrke och du får gärna ha erfarenhet inom handel, hotell och restaurang eller någon annan typ av personlig service. Många som arbetar hos mig har också sysslat med scenkonst eller djurskötsel. Jag har inga krav på tidigare erfarenhet som personlig assistent, men som assistent ska du ju ändå tycka det är kul att arbeta med människor. Du ska naturligtvis ha en human människosyn och rättighetsperspektiv i ditt tänk, utan att för den sakens skull se dig själv som världens frälsare.

Anställningen sker via mitt egna bolag, och anställningsvillkoren ser något olika beroende på vilken tjänst det handlar om. Kollektivavtal mellan KFO och kommunal tillämpas. Lön enligt avtal. Friskvårdsbidrag finns.