Arbeta hos mig

Att vara personlig assistent kan vara svårt och lätt, ansträngande och ”soft”, otroligt roligt och långtråkigt på samma gång. Ett mycket varierande yrke som ställer krav på dig som person snarare än tidigare utbildning och erfarenhet.

Jag vet att jobbet som personlig assistent både blir lättare och roligare om vi delar några intressen och att vår personkemi klickar – vi är trots allt väldigt nära varann under lång tid. Mina assistenter stannar också oftast väldigt länge hos mig, vilket rimligen också måste betyda att de trivs.  Mitt primära sociala umgänge har jag dock med mina vänner, kollegor och familj. Så även om du kan ha roligt och trevligt på tillsammans, blir vi antagligen inga nya kompisar.

Arbetsuppgifterna som du har som assistent hos mig består i att assistera mig med diverse praktiska göromål. Det är personlig omvårdnad, allt en kan tänkas göra i ett hem och att vara med vid arbete, studier, träning och fritid. Att tänka och planera mina dagar gör jag själv. Jag försöker att i så stor utsträckning som möjligt leva och göra det jag skulle ha gjort om jag inte haft min funktionsnedsättning. Jag är en person som för det mesta har många projekt och idéer på gång, och som gillar att pröva nya saker. De flesta saker intresserar mig och som assistent kan du därför komma att utföra sysslor utifrån mina muntliga instruktioner som du inte gjort tidigare. Att bygga en klätterställning till katterna, sy ett par nya gardiner eller färga mitt hår kan du mycket väl råka ut. Allt detta gör att arbetspassen kan se väldigt olika ut; från att man som assistent nästan enbart finns till hands i min närhet till att det är full rulle mest hela tiden.

Arbetsplatsen är där jag för tillfället befinner mig. Ett ganska stort intresse hos mig är att resa, vilket jag gör både privat och inom jobbet (när det inte är pandemier vill säga). Mina assistenter måste därför ha möjlighet att följa med på en och annan resa. Det kan dock hända att jag vid vissa resor tar jag med mig personer som vanligen inte arbetar hos mig. Det kan bero på resans art eller att jag behöver en paus från allt det vardagliga, inklusive assistenter. Då får de ordinarie ta semester eller jobba in.

Mitt schema bygger på dygnspass, det vill säga de är 24 timmar långa, och därför är det ett måste att du kan jobba så långa pass. Jag har också behov av externa assistenter under årets alla dagar vilket innebär att du måste räkna med att arbeta ett och annat pass under storhelger. Vid vissa tillfällen kan det också vara aktuellt med kortare pass, t.ex. vid resor och utflykter.

Arbetspasset börjar klockan 9 på morgonen, oftast hemma hos mig på Östermalm. Du arbetar sedan fram till klockan 9 morgonen därpå. Blir det något strul med nästkommande assistent kan du vara tvungen att stanna kvar ett tag extra tills det löst sig. Det händer oftast inte, men det är viktigt att vara medveten om det så att du inte planerar in viktiga saker direkt inpå ett pass. Det ingår i arbetet att ibland hoppa in om någon annan assistent är sjuk.

Mina krav på dig som personlig assistent hos mig är att du:

 • Är en rökfri, kvinna mellan 20 och 50 år.
 • Kan arbeta dygnspass, både vardag och helg.
 • Är stark och smidig, utan problem med nacke, rygg eller knän, eftersom vissa lyft förekommer. Du får gärna träna regelbundet.
 • Tål bassängvatten, katter och andra djur, parfymer och andra luftburna allergener.
 • Behärskar svenska flytande och har fullgod hörsel, då det är viktigt att du förstår och hör mina muntliga instruktioner. Jag pratar ibland också väldigt tyst.
 • Är flexibel med såväl arbetsuppgifter som arbetstider.
 • Har möjlighet att vara bortrest i tjänsten.
 • Gillar att göra nya saker och har förmågan att anpassa dig till det situationen kräver.
 • Är noggrann och ordningsam men samtidigt effektiv.
 • Är lyhörd och har en känsla för andra personers integritet.
 • Är bekväm med att vara nära en annan människa.
 • Trivs med att finnas till hands i bakgrunden för att gripa in när det behövs.
 • Förstår att personlig assistans är ett serviceyrke och du har en positiv inställning till yrket.

Har du körkort (och klarar stadstrafik) är det ett stort plus men inget absolut krav. Det är också ett plus om du är van att skriva på dator och har lätt för att stava eftersom jag ibland behöver diktera längre texter.

Du får gärna ha erfarenhet inom handel, hotell och restaurang eller någon annat inom servicesektorn. Många som arbetar hos mig har också sysslat med scenkonst, djurskötsel eller pluggat. Jag har inga krav eller ser det som en merit att du har tidigare erfarenhet som personlig assistent eller inom vården, men som assistent ska du ju ändå tycka det är kul att arbeta med människor. Du ska naturligtvis ha en human människosyn och rättighetsperspektiv i ditt tänk, utan att för den sakens skull se dig själv som världens frälsare. Störst vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställningen sker via mitt egna bolag. Kollektivavtal mellan Fremia (tidigare KFO) och Kommunal tillämpas. Friskvårdsbidrag finns.

%d bloggare gillar detta: